søndag den 20. november 2011

Måske b-Ø-ller?

Lige nu kører der en genudsendelse på DR2 om madspild - jeg så programmet i sidste weekend, og det var/er rigtig spændende.

Arj, ok, måske ser man ikke lige mig hoppe ned i en container for at samle mad til familien lige foreløbig, men jeg er helt nede med princippet!

Når nu børn sulter i store dele af verden, er det da pinligt at smide en dåse tomater ud, fordi den er lidt bulet i den ene side e.l.!

Der var megen inspiration at hente i programmet, bl.a. kunne man se Signe Wenneberg hælde morgenmadsrester i en dej og bage boller af hele skidtet (tøhø... ordspil!).

Sådan kom jeg til at tænke på, at jeg engang har set en opskrift på grove boller med te i... Som jeg så alligevel ikke kunne finde, da det kom til stykket!

Men så lavede jeg en improviseret én i stedet!

Opskriften blev super, så hermed præsenterer min blog:

Lækre, økologiske boller med fuldkornsrisflager, grove havregryn, fuldkornsspelt (selvfølgelig) og grøn kvæde fra Perchs.

Simpelthen; økologi, fuldkorn og luksus-te.

Essensen af 2100, kogt ned i en bolle! Fængende navn søges...!

Her er opskriften (med kommentarer)

- ½ pakke øko-gær (ja, den der dyre fra Irma... Jeg er med på, at forskellen på en alm. pakke gær og den øko kun er 6 kr., og det kan vist ikke vælte læsset. Men på den anden side; det er da godt, at andre økologiske varer ikke er procentvis lige så meget dyrere, for så ville en liter mælk koste ca. 70 kr.!!)
- 2 spsk olie e.l.
- 1 kop mælk (jeg skriver ikke "kop" fordi jeg bruger en fancy amerikansk målestandard, men kun fordi jeg har sådan en... ja... kop, som passer i størrelsen til bagning. Der er vel ca. 2 dl. i)
- 1 kop te (grøn kvæde fra Perchs er en long time favourite her i huset; og det har den været, siden den blev grovdrukket, da verdens sødeste kvinder afholdt det BEDSTE baby shower for mig i Perchs te-salon!)
- 2 spsk. youghurt-produkt (naturel, A38, kvark, frais eller hvad-man-nu-har)
- En lille håndfuld fuldkornsrisflager
- En stor håndfuld grove havregryn (eller en rest af E!'s morgenhavregrød, særligt når jeg har lavet den med revet æble og kanel i)
- 1 kop fuldkornsspeltmel
- 2 tsk. salt
- Hvedemel

Gæren smuldres i lunken mælk (eller; "smuldres", det er jo helt umuligt med det der øko-gær!) og te og olie kommes i. Så ryger risflager, havregryn/grød mv. i, så salt, og til sidst hvedemel, indtil det er blevet til en dej (jeg plejer at bruge håndmixeren med dejkroge, og så bare tæske den igennem). Den skal være ret klæg (dejen, altså...). Så stiller jeg den på køkkenborden med låg på i et par timer eller 3 (eller; hvis man bruger mindre gær; i køleskabet natten over) og så (u-)former jeg nogle boller (ca. 12) og stiller dem midt i en forvarmet ovn på fuld knald (over 250 g.) i ca. 10 min., og så skruer jeg ned på 225 g. indtil de er færdige (ca. 10 min. til).



Nemt, ikke?

Nu mangler jeg stadig bare det der navn til Øbrobollerne!

15 kommentarer:

  1. MUMS! Lækre boller, hvad er der galt med navnet Øbroboller? Det er da ganske fængende ;)

    Kan lige til din orientering sige at de ofte har øko-gær i Netto og Kvickly til 3 kr.

    SvarSlet
  2. Du har fået en ny fast læser! Og dejligt, at du kunne lide DR2 temaet.

    "Når nu børn sulter i store dele af verden, er det da pinligt at smide en dåse tomater ud, fordi den er lidt bulet i den ene side e.l.!"

    Hørt! Jeg er begyndt at snakek om det på JP - du er velkommen til at deltage i debatten:

    http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2011/11/21/7-milliarder-munde-at-maette/

    KH
    Selina

    SvarSlet
  3. @Bambis: Tak for gær-tip! Det vil jeg straks lade gå videre til familiens udsendte i Netto :-)

    SvarSlet
  4. @Selina: Fedt! Du er velkommen!! Jeg er nødt til at sige; jeg blev meget overrasket over at læse mange af kommentarerne i debatten på linket; jeg troede madspild var sådan noget, man ikke kunne finde gode argumenter for ikke at bekæmpe/afskaffe... Ehm... Men din debat trækker godt nok mange spøjse kværulanter til, hva'?!?

    SvarSlet
  5. Wasir atau sering disebut ambeien (dalam bahasa inggris atau latinn disebut Hemorrhoid dan dalam bahasa kedokteran disebut Piles) adalah penyakit atau gangguan pada anus dimana Sphinchter Ani atau bibir anus, mengalami pembengkakan yang kadang-kadang disertai pendarahan

    SvarSlet